A+ R A-


Kakadu białooka

Kakadu białooka (Cacatua goffiniana) – gatunek ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae), endemicznie występuje tylko na wyspach na Morzu Banda, należących do Indonezji. Masa ich ciała wynosi ok. 250 gramów w przypadku samic oraz ok. 300 gramów w przypadku samców. Od głowy do ogona mierzą 31 cm. Kakadu białooka jest więc najmniejsza ze wszystkich papug z rodziny kakadu. Jeśli chodzi o barwę upierzenia, jest ono białe z domieszką piór różowych bądź barwy łososiowej na twarzy. Jej dziób jest jasnoszary. Osobniki obu płci wyglądają niemal identycznie.




Kakadu białooka

Podobnie jak pozostałe gatunki z rodziny kakadu, posiada ona grzebień, czyli zespół piór na głowie, które może podnosić względnie opuszczać. Jej ciało pokryte jest w większości białymi piórami. Pióra różowe występują pomiędzy dziobem a oczami. Położone głębiej partie piór grzebieniowych oraz piór na szyi są również barwy łososiowej, ale ubarwienie to jest w tym przypadku ukryte za zewnętrznymi obszarami piór. Spodnia strona skrzydeł oraz pióra na ogonie wyróżniają się żółtawym odcieniem. Kolor oczu mieści się w palecie od brązu do czerni. Kakadu białooka bywa często mylona z kakadu sinooką, ze względu na duże podobieństwa pomiędzy nimi.

W związku z postępującą dewastacją środowiska na Tanimbarze oraz kłusownictwem na ograniczoną na skalę, kakadu białooka uważana jest za gatunek bliski zagrożenia wyginięciem i z tego względu umieszczona została na Czerwonej Liście IUCN. Gatunek wyszczególniono również w Załączniku I listy CITES. W latach 70 XX wieku Japończycy przetrzebili wyspy, na których występuje kakadu białooka. Wiele oszołomionych, zdezorientowanych ptaków zostało schwytanych i przeznaczonych na sprzedaż. Niestety, wiele spośród nich nie przeżyło nawet warunków transportu. Optymizmem napawać może jednak fakt, że liczebność gatunku została odtworzona w trakcie programu rozmnażania papug w niewoli. Obecnie więcej osobników znajduje się w niewoli niż w naturalnym środowisku.


Systematyka Kakadu białooka:
Domena: eukarionty
Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Gromada: ptaki
Nadrząd: neognatyczne
Rząd: papugowe
Rodzina: kakadu
Rodzaj: Cacatua

Nazwa łacińska Cacatua goffiniana - Kakadu białooka